Emmer bij je bad...

Op een mooie dag hield de spoelunit van ons badkamertoilet het voor gezien. We maakten maandenlang van de nood een besparende deugd door na het badderen de badkuip leeg te scheppen met een emmertje. Met het tweedehands, maar nog in zeer goede staat verkerende water spoelden wij het toilet door. Dat scheelde stiekem heel wat litertjes water en de resterende shampoo- of douchecrème-extracten zorgde ook nog eens voor een aangenaam geuraccent.

Ondertussen is het toilet gerepareerd. Het gemak van de doorspoelknop en de lage prijs van drinkwater hebben het gewonnen van de bespaarzucht. Een tip dus om te onthouden voor andere tijden...

Wij komen op stoom!

Verwendeling als ik ben bespaar ik alleen als besparen ook leuk, lekker of beter is. Daarom stoom ik zo graag in de keuken. Nodig: een pannetje met deksel, een stoommandje, een bodempje water en iets om te stomen. Lekker zijn bijvoorbeeld een mootje zalm, alle groenten of aardappelen. Het besparende zit hem in het feit dat je de boel razendsnel aan de kook hebt, waarna je op het laagste pitje de boel lekker laat gaarstomen in dezelfde tijd die je nodig zou hebben voor onderwater-koken. Het is lekkerder omdat de smaak van je eten beter bewaard blijft. Het is gemakkelijk omdat een minuutje meer of minder niet uitmaakt (aankoken kan niet). Het is gezonder omdat er nauwelijks iets van het eten met het 'badwater' wordt weggegooid. Oh ja, je pan wordt minder vuil, dat scheelt ook. Tot slot: je kunt een klomp bevroren eten zonder ontdooien opzetten. Handig als je weer eens te laat hebt bedacht dat je zou koken. Kortom: hiep, hiep hoera voor het stoommandje. Voor een paar euro te koop bij Blokker en aanverwanten.

Labels: