Het nieuwste rijden

Slim schakelen, de auto laten uitrollen, vooruit kijken en de banden goed op spanning houden... het zijn enkele van de tips op de website 'Het Nieuwe Rijden', een campagne van de overheid voor zuiniger en schoner rijden. Actueel, nu iedereen klaagt over de hoge brandstofprijzen. Wie rijdt op de 'nieuwe' manier kan volgens de website al snel meer dan tien procent bezuinigen op zijn brandstof: een gratis liter benzine dus op elke tien liter. Naast tips is er ook een spel beschikbaar waarin zo zuinig mogelijk een parcours moet worden afgelegd.

Ik heb de adviezen een aantal maanden getest met de verbruiksindicatie in onze Renault Megane. Die geeft inderdaad bij een zuinige rijstijl een gemiddelde van zo'n 6,2 liter/100 km aan en bij sportief rijden zo'n 7 liter/100 km.

Andere tips:
  • Tijdig afremmen voor rood, zodat je nog rolt als het weer groen wordt. Dat scheelt het in beweging brengen van een paar honderd kilo stilstaand materiaal.
  • Bespaar gewicht: laat geen overbodige bagage in de auto liggen.
  • Nog meer besparen? En geen haast? Ga dan eens in de windschaduw van een vrachtwagen 'hangen'. Een testrit met voornoemde auto leverde een verbruik op van 5,5 liter/100 km!
  • 0 Comments:

    Een reactie posten